Rendszeresen gyalogoltak, túrabotokat nyertek

Rendszeresen gyalogoltak, túrabotokat nyertek

Ketten kezdték, ma már közel húszan vesznek részt minden héten az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet Egészségfejlesztési Irodája (EFI) által szervezett Gyalogló Klubban. A tavaly ősszel lesétált 84 kilométer az egészség megőrzése mellett jutalommal is járt a tagoknak.

Mosolygós, egymást ugrató csapat várta a fotózást az Árpád kertben az Orosháza felirat előtt. Az EFI Gyalogló Klubjának legaktívabb tagjai tinédzsereket megszégyenítő lelkesedéssel vették fel az egyen pólókat, amiket az EFI vezetője adott át. 

De mi is ez a gyalogló klub?

– A nyugdíjas korosztályra jellemző, hogy a munka világából kiszakadva bezárkóznak és magányosan élik tovább életüket. Ennek megelőzése végett indult az az orosházi kórház Egészségfejlesztési Irodájának mozgásos csoportfoglalkozása, ahova a 65 év feletti orosháziakat várjuk minden héten sétálni – ismertette a kezdeteket Czank Klára, az EFI irodavezetője.

A gyaloglásnak rengeteg jótékony élettani hatása van, többek között óvja a szívet, erősíti az izomzatot és a csontokat, hatására csökkenhet a cukorbetegség kialakulásának kockázata, segít a fogyásban. Nem mellesleg pedig javítja a hangulatot is, hisz a rendszeres sétával nem csak testünket, hanem lelkünket is karban tarthatjuk 

– Tavaly 16 alkalommal tartottunk sétát, ezalatt összesen 84 kilométert tettünk meg. Az első sétákon velem együtt hárman voltunk, de az EFI Facebook oldalára kitett képek és beszámolók, valamint a szóbeszéd hatására szép lassan bővült a csapat és a végére már 19-en róttuk a kilométereket. Többnyire Orosházán sétálunk, de akadt, hogy a környező településekre is elvonatoztunk és ott gyalogoltuk le a kijelölt távot, miközben jókat beszélgettünk és nevettünk – vont összegzést Czank Klára.

Az EFI 2023 kora őszén csatlakozott az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózatához (OGYIK), és regisztráltak a Millió lépés programba, ami 2023. szeptember 25-től december 10-ig tartott. Ez újabb lökést adott a tagoknak, hiszen ezen idő alatt mindenki feltöltötte az általa elért lépésszámot egy internetes felületre, ahol összesítették azokat. Ez alapján a Monspart Sarolta Egészséges Életmódért Alapítvány jutalomban részesítette az orosházi gyalogló klub tagjait. 

A klubtagok az írás elején említett és a fotón is látható egyenpólókat, valamint 8 pár túrabotot kaptak Monspart Zsolttól, a kuratóriumi elnökétől. Így a februárban újrainduló heti sétákon már ezeket a túrabotokat is használhatják egészégük megőrzése érdekében. 

Sétáljunk együtt egészségünk érdekében!

Az ingyenesen igénybe vehető séták szerdán 9 órakor indulnak a Kórház utcai főbejárattól.
Ha ön is szeretne csatlakozni a gyaloglók csapatához, írjon üzenetet az EFI Facebook oldalán vagy az efi@ohk.hu emíil címre, de telefonálhat munkaidőben a +36 30 074-6835-ös, vagy a +36 68 411-166/241-es számra. Emellett kövesse be az EFI-t az Instagramon is

A kiemelt képen a legaktívabb tagok.
Fotó: Melega Krisztián/Dr. László Elek Kórház

Back to top
Megszakítás