Mi az az EFI?

Az Egészséges Orosházi járásért című projekt célja a népegészségügyi folyamatok támogatása,melynek keretein belül a testi egészség mellett a lelki egészség fejlesztése is fő célja szakmai csapatunknak. A projekt megvalósításának keretein belül 2018. szeptemberében kezdte meg munkáját az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet Egészségfejlesztési Irodája. Az orosházi járás 7 településén végezzük szakmai munkánkat, amelyek a következők: Békéssámson, Csanádapáca, Gádoros, Kardoskút, Nagyszénás, Pusztaföldvár és Tótkomlós. 

Irodánk fő feladata a prevenciós munkákat foglalja magába. A lakosság körében végzett egészségfejlesztési tevékenységünk az egészségmagatartás fejlesztése, továbbá az egyének és a közösségek attitűdjének formálása. A prevenció minden szintjén fontosnak találjuk, hogy a megelőzés, valamint az egészséges életmód (testi-lelki jóllét) kialakítása és fenntartása révén csökkentsük az ellátásba bekerülő személyek számát, fenntartva az egészségügyi rendszer stabilitását. Az EFI átirányítást végez szakellátásba, háziorvosi alapellátásba, ha indokoltnak találja. 

Az EFI-ben jelenlévő szakemberek másik fő feladata a prevención túl az ilyen módon újra megjelenő személyek testi és lelki egészségfejlesztése. A testi egészség szempontjából fejlesztendő területeink: táplálkozás, testmozgás, higiéné (szájhigiéné) és rekreációs szempontból a szabadidő hasznos eltöltése. 

Az irodában működő lelki egészség program keretein belül szakemberünk célja a kliensek pszichológiai jóllétének előmozdítása, fenntartása és fejlesztése. Lelki egészséget célzó programjaink igénybe vehetőek  egyéni tanácsadás-, csoportfoglalkozás-, tréning és állapotfelmérés során megvalósuló rövid intervenciók keretein belül. 

Összességében igénybe vehető főbb programtípusaink: iskolai egészségfejlesztési programok, munkahelyi egészségfejlesztési programok megvalósítása az egészségügyi szakellátásban dolgozók, valamint a lakosság körében, idősek számára tervezett mentális egészség fenntartását célzó valamint közösség építő programok. Mindemellett testmozgást, egészséges táplálkozást ösztönző programok, betegklubok működtetése és a népegészségügyi szűrésekre való mozgósítás. 

Szemléletünk szerint a lakosság testi és lelki edukálása, fejlesztése és egészségmegőrzésre való motiválása preventíven hat számos daganatos és krónikus betegség kialakulásának megelőzésében. 

Back to top
Megszakítás